Verlichting

Gastblog: Verlichting maakt het verschil

Maak het verschil met verlichting

Een stijlvol interieur is de som van verschillende delen. Het kleurenpalet, de indeling van de kamer, de vormgeving van de meubelen, het gebruik van accessoires …deze spelen allemaal mee om het interieur op punt te zetten. Een van de belangrijkste onderdelen – eentje dat vaak over het hoofd gezien wordt – is de verlichting. Verlichting kan een kamer maken of kraken. Het is niet alleen functioneel, maar zorgt ook voor sfeer. Daarom denk je beter twee keer na over de lampen die je in een kamer gebruikt. Ben je benieuwd hoe verlichting het verschil maakt tussen een sobere ruimte en een stijlvolle kamer? Lees dan snel onderstaande tips….

Tip 1: De juiste lichtkleur voor de juiste kamer

We staan er niet altijd bij stil, maar zelfs wit licht komt in verschillende kleuren. Enerzijds hebben we warm wit licht, dat een zachte oranje kleur heeft. Anderzijds is er koel wit licht, dat eerder een blauwe schijn heeft.

Elk type wit licht zorgt voor een andere sfeer. Lampen met een hoge kleurtemperatuur (koel wit licht) zorgen voor een concentratiesfeer. Lampen met een lage kleurtemperatuur (warm wit licht) zorgen voor extra gezelligheid en een huiselijk gevoel.

Deze info is belangrijk bij de aankoop van lampen. In een woonkamer wil je een knus gevoel creëren. Gebruik hiervoor warm wit licht (2800 à 3000K). In jouw thuiskantoor staat concentratie echter centraal. Daar is koel wit licht (4000 à 4500K) beter op zijn plaats.Het is best om één lichtkleur doorheen de ruimte te gebruiken. Indien jouw thuiskantoor een onderdeel is van de woonruimte, gebruik hier dan dezelfde lampen. Een mix van koel en warm wit licht is namelijk niet mooi.

Tip 2: Verlichting als decoratie

Verlichting kopen we in de eerste plaats om functionele redenen. In het donker struikelen over een poef of het salontafeltje is echt niet leuk… Daarnaast heeft verlichting een decoratieve waarde. Een hanglamp, vloerlamp of tafellamp kan – net als een mooi schilderij – bijdragen aan de stijl van de kamer. Daarom kiest men voor designverlichting.

Stel dat je een eettafel wil verlichten. Hiervoor kan je gerust enkele inbouwspots gebruiken. Of een langwerpige hanglamp. Maar je kan evengoed opteren voor een echte designklassieker, zoals de Flos Fucsia. De helder glazen kegelvormen met matte rand zijn de perfecte blikvanger. Investeren in designlampen is dus zeker de moeite waard.

Tip 3: Vermijd gekleurd licht

Gekleurde verlichting is erg leuk in een wellnesscentrum, maar in een woning wordt deze beter vermeden. Waarom? Omdat kleuren elkaar beïnvloeden. Wanneer je een vintage bordeauxkleurige fauteuil in de woonkamer hebt staan en deze onder groen licht zet, zal de bekleding een vuile bruine kleur krijgen. Dat is niet echt aangenaam. RGB-verlichting is wel bruikbaar in een badkamer. Subtiel rood, groen of blauw licht tijdens een warm bad kan erg ontspannend werken. Zorg er wel voor dat je in natte ruimtes een spatwaterdichte LED-strip koopt.

Tip 4: Verlicht op een functionele manier

De tijd dat een volledige kamer verlicht werd door één centrale lamp is al lang voorbij. Tegenwoordig verlicht men op een functionele manier. Concreet wil dit zeggen dat we licht voorzien op belangrijke plaatsen.

We gebruiken de woonkamer als voorbeeld: Onze woonkamer heeft twee belangrijke functies. Enerzijds is er het hoeksalon dat gebruikt wordt om televisie te kijken en gasten te ontvangen. Daarnaast is er nog een fauteuil die als leeshoekje dient. Vroeger hing men simpelweg één plafondlamp in het midden van de woonkamer. Dat is verleden tijd. Je kan beter inbouwspots in een U-vorm boven het hoeksalon voorzien. Deze verlichting is handig wanneer er gasten zijn. Eventueel kan je naast de fauteuil nog een extra vloerlamp plaatsen, zodat de plafondverlichting niet steeds aan hoeft. Tenslotte kan je nog accentverlichting installeren, bijvoorbeeld een spot die op een schilderij gericht is of indirect licht boven de televisiewand.

Meer informatie is te vinden op www.dmlights.nl.

One thought on “Gastblog: Verlichting maakt het verschil”

Reacties zijn gesloten.