Do-it-yourself: je huis verkopen

Verkoop je huis zelf met de Marktplaats-methode

Een huis verkopen is nog niet overal en altijd vanzelfsprekend. Vroeger was een bord in de tuin genoeg en stonden ze in de rij voor je huis. Soms moet er meer gebeuren en daar kan je, of je nu wel of niet een makelaar inschakelt, zelf ook veel aan doen. 

Dat kun je vergelijken met stappen die je zet als je je auto wilt verkopen via Marktplaats of een andere autowebsite.

1: Je hebt besloten een nieuwe auto te kopen en je vindt dat de oude weg moet. Die werkt nog prima maar is niet meer helemaal van deze tijd. Iets wat het nog doet naar de sloop, dat doe je niet, dus online verkopen maar. Let op, niet eerst je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Dus wat doe je?

2: Je wast de auto een keertje. Je maakt snel wat foto’s en je kijkt naar gelijke auto’s, wat formaat en bouwjaar en kilometerstand betreft die online staan, wat de auto nog waard zou zijn. Voor een mooi bedrag waar jij je fijn bij voelt en dat je redelijk vindt, plaats je de wagen op Marktplaats. En nu even kijken of er interesse is. Afwachten maar!

3: Vanuit de kijkhits naar je auto zie je dat hij de aandacht trekt.  Maar er volgt geen bod. Geen enkele vraag om informatie. Lijkt wel net als bij je huis toch? Veel hits op je woning via internet, maar geen bezichtigingen. Is het wel werkelijke interesse?

4: Wat te doen? Even kijken hoe de concurrentie erbij staat. Je ziet mooiere foto’s van andere auto’s en ook dat ze mooiere accessoires hebben. Maar ook zie je dat ze een lagere prijs hebben en wel biedingen die zelfs al hoger zijn dan de vanaf prijs.

 

styling advies
ideetjes styling

5: Eerst de auto nog eens goed door de wasstraat halen en poetsen tot hij glimt. Vergeet ook het interieur niet even af te stoffen en te zuigen. Nieuwe, goed belichte foto’s online zetten en gelijk ook maar een wat lagere prijs vragen. En… Bingo!

Er is veel overeenkomst is tussen het verkopen van een product op marktplaats en je woning online verkopen. Je moet als verkoper zelf veel actiever aan de slag met je te koop staande woning. Nadruk leggen op een fraaie presentatie door je huis flink te poetsen, netjes te stylen en te zorgen voor professionele foto’s is een must. Daarnaast is bekendheid geven aan je huis via online kanalen een belangrijke stap. Waaronder Marktplaats natuurlijk! Het aantal hits op de woningsites is natuurlijk een goede indicatie. Maar de werkelijke interesse meet je pas bij bezichtigingen via de makelaar, tijdens een Open Dag of de feedback van de kijkers.