Haal meer waarde uit je huis

2

Nog voordat je je huis te koop zet, wil je er zeker van zijn dat je alles gedaan hebt om je woning op de meest voordelige manier te presenteren. Een goed onderhouden huis met een aantrekkelijke styling is positief voor de marktwaarde! Kopers zijn namelijk op zoek naar een instapklaar huis. Bekijk daarom goed welke klussen je nog kan uitvoeren vóór het huis op de markt komt. Daarmee heb je direct een flinke voorsprong. Hieronder mijn persoonlijke Advies top 5 om te zorgen dat je meer waarde uit je huis haalt.

  1. Welke van de volgende onderhoudsklussen zijn het afgelopen jaar uitgevoerd? Dak controleren op losse dakpannen, voeg- en metselwerk controleren, kozijnen nalopen op schilderwerk of rot, ventilatieroosters schoongemaakt, dakgoot bladvrij maken, cv ontluchten/bijvullen, schoorsteen laten vegen, muren nalopen op vocht of scheuren. Ga na welke kleine of urgente klussen je nu nog zelf kunt oppakken of nog kunt laten uitvoeren.
  1. Staan zolder, schuur en/of de garage stampvol spullen, opgestapeld tot aan het plafond en zie je de muren nauwelijks meer? De deur kan nauwelijks open zonder dat er spullen naar buiten vallen en het is er altijd donker. Of zijn deze ruimtes netjes opgeruimd met spullen in dozen of aan rekken opgehangen, met goede verlichting en voldoende loopruimte?
  1. De geur van het huis zal je zelf niet meer opvallen. Vraag een vriend/vriendin om in je huis te komen ‘snuffelen’ en eerlijk te zijn over de geuren die hij/zij ruikt in de verschillende ruimtes van je huis. Zeker wanneer iemand rookt of er huisdieren of vocht aanwezig zijn is dit belangrijk om te beseffen, want deze geur zal een potentiële koper niet ontgaan. En afschrikken!
  1. Hoe zou je de stijl van je inrichting omschrijven? Als kleurrijk, veel aan de muur en weinig lege ruimte, of minimalistisch (vooral wit, weinig accessoires), neutraal (vooral 1 kleur)? Landelijk of klassiek? Dit is belangrijk om in te schatten met het oog op een uitgekiende en passende verkoopstyling. Kopers vinden de uitstraling van woonkamer en de master bed room het belangrijkst, besteed daarom extra zorg aan een opgeruimde ruimte en sfeervolle inrichting.
  1. Wanneer zijn de ramen voor het laatst gezeemd? Hoe ziet uw vensterbank eruit en wat staat erin? Wat is de staat van de badkamer (goed geventileerd, netjes en schoon of met zwarte voegen, kalkaanslag, rondslingerende natte handdoeken, schimmel)? Wat is de staat van de vloeren? Het verschil tussen goed onderhouden, met een enkel plekje, en kaal gelopen of met grote vlekken in stoffige vloerbedekking is groot – en bijzonder onaantrekkelijk.

Wanneer je deze vragen eerlijk beantwoordt en het huis goed bestudeert, krijg je een perfect beeld van de huidige staat van onderhoud en de passende styling. Meerdere achterstallige klussen te doen? Of kun je juist volstaan met flink opruimen en wat stylingsadvies om de kamers nog nét mooier te presenteren? Dat is mooi, want met een sfeervol, netjes én onderhouden huis blijf je straks de concurrentie een stapje voor. Nog niet helemaal zeker van je zaak? Vraag gerust een professional op woongebied om raad. Dat loont.