rommelige woonkamer

Gastblog: hoe laat ik mijn woning achter bij een verhuizing?

Eindelijk, de verhuizing komt eraan! Je woning is verkocht na de geslaagde verkoopstyling, zowel op internet als tijdens de open dagen die je gehouden hebt. Je hebt de voordelen van jouw huis getoond aan de uiteindelijke kopers, die zijn voor jouw huis gevallen als hun nieuwe droomhuis; je gaat dus echt verhuizen. Dat wordt inpakken! Maar hoe moet jij het huis nu opleveren aan de toekomstige bewoners?

Zeker wanneer het gaat om een huurwoning, dan ben je ook nog afhankelijk van de verhuurder en eventueel aanvullende eisen. Vaak kom je eruit door terug te denken aan hoe je het huis kocht of ging huren. In wat voor staat heb je het aangetroffen? In dit artikel lees je over hoe je -meestal- een huurhuis moet achterlaten.

Binnen het huis

Denk aan de vloer van het huis, deze ligt er soms al in bij de aankoop. Wanneer jij een vloerbedekking hebt aangebracht kun je het vaak laten liggen. Overleg dit met de kopers. Wat is de staat van de vloerbedekking? Overdenk even of hij nog schoon genoeg is, als je huisdieren hebt is het vaak beter om de vloerbedekking weg te halen. Er kunnen zich mijten of veel stof in bevinden, wat niet zo fris is voor de volgende bewoners.

Schilderwerk moet vaak neutraal zijn, zorg dat de muur mooi glad is, schuur hem daarom nog een keertje op. Zorg er ook voor dat de muur een neutrale kleur heeft. Dit geldt ook voor kleurrijke behangetjes ofstickers op de deuren  in bijvoorbeeld kinderkamers.

Goed schoonmaken is ook een voorwaarde. Het is wel zo netjes om badkamer en de keuken (kastjes) weer schoon op te leveren voor de nieuwe bewoners.Wat betreft gaten in de muur, deze hoeven vaak niet gedicht te worden. Het is wel nodig om de pluggen er uit te halen. Eigengemaakte aanpassingen in de woonkamer moeten verwijderd. Ook aanbouwsels aan het huis zelf moeten worden verwijderd. Zaken die kunnen blijven zijn bijvoorbeeld kasten voor de uitbreiding van de keuken. Echter, deze dienen nog wel gecheckt te worden op brandveiligheid.

Buiten het huis

In de tuin gelden eigenlijk dezelfde regels als binnenshuis, alles wat je zelf hebt aangebracht en toegevoegd zal weg moeten. Denk bijvoorbeeld aan; een veranda, vijver, buitenmeubelen en potten. Tenzij natuurlijk in overleg met de koper anders is besloten. Zaken als schuttingen en planten behoren nu bij het huis. Denk erom dat de nieuwe bewoners ruimte willen zien waar ze wat mee kunnen, dat geldt voor zowel binnen als buiten.

Veel dingen om dus rekening mee te houden alvorens je het huis verlaat. Vaak werkt het aanpakken wel verruimend en kom je op (interieur-) ideeën voor het volgende huis. Vervelende of onhandige dingen waar je nu tegenaan bent gelopen, zal je vermijden in het volgende huis. Bovenstaande zijn vooral tips hoe je het huis qua styling en onderhoud achterlaat; er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar je aan moet denken. Niet in de laatste plaats wat betreft juridische en sociale zaken met de buren; te veel om op in te gaan in dit artikel. Meer weten of vragen? Daar kan de verhuurmakelaar uit Utrecht je mee helpen.