Waarom je huis niet verkoopt

Huis te koop maar zonder resultaat? Dat heeft te maken met het volgende…

1. Slechte foto’s schrikken af
Vrijwel alle woningzoekenden beginnen een zoektocht naar hun droomhuis op internet. Het eerste waar naar gekeken wordt, zodra de woning de juiste locatie heeft, de juiste prijscategorie en van het gewenste type is, dat zijn de foto’s van binnen en buiten. Die foto’s kunnen er maar beter perfect uitzien anders is de aandacht alweer weg en kijkt de koper snel naar een andere woning. Dat heeft hij binnen 10 seconden beslist! Maar als jouw woning met die geweldige foto’s van een aantrekkelijk interieur deze kritische blik doorstaat zit je goed. Kopers zijn gewend aan foto’s van kwaliteit. Tegenlicht, rommel die afleidt, donkere kamers, vertekeningen (groothoeklens), de hond op de bank of onscherpe foto’s zijn funest.

2. De vraagprijs is te hoog
Het is lastig om objectief naar je eigen huis te kijken. Maar de koper doet dat wel, het is dus van belang om emoties te negeren. Wees eerlijk. Ga zelf kijken wat er nog meer te koop is in uw prijsklasse/locatie/woningtype en ga vergelijken. Zou je zelf je huis kopen voor het bedrag wat je graag wilt hebben? Zo nee, dan kan je het huis een ‘boost’ geven zodat het meerwaarde krijgt, ook ten opzichte van de gelijkwaardige woningen (toch investeren in die nieuwe badkamer). Hier komt het advies van de verkoopstyliste om de hoek kijken. Of kies je voor een lagere prijs – met een verkocht huis als resultaat? Je prijs liever niet verlagen? Overweeg dan gewoon om het niet te koop te zetten. Of tijdelijk de woning uit de markt halen. Maar weersta de verleiding om de vraagprijs eerst weer omhoog te schroeven! Iedere koper heeft de prijshistorie van het huis allang onderzocht.

3. Verdwenen op funda
Zoals eerder gesteld komen kopers via het internet, eerder dan van de etalage van het makelaarskantoor. Staat je huis dankzij de makelaar op funda.nl en denk je daarmee klaar te zijn? Nu achterover leunen want de koper komt wel? Vergeet het maar! Die tijden zijn echt voorbij.
Op funda verdwijnt je huis langzaam in de lange lijst van koopwoningen naarmate die langer te koop staat. Zorg ervoor dat je huis op zoveel mogelijk woningwebsites en via social media te vinden is. Hoe vaker het huis wordt gezien, des te meer kans dat het (tijdig) verkocht wordt. Maak een eigen Facebookpagina van het huis en vraag vrienden en familie deze te liken en te delen.

4 Het huis mist charisma
Waarom een kijker afknapt op je huis? Dit kan van alles zijn. Mensen zien meer dan je denkt! Van de aanwezigheid van de blaffende hond van de buren, vlekken op de gordijnen, een vieze wasmand tot en met schrale rooklucht. Mogelijk is het tapijt wat versleten, is het houtwerk enigszins verrot. Alles wat op foto’s niet gezien of ervaren wordt maar tijdens de bezichtiging duidelijk wél aanwezig is, schrikt af. Zorg ervoor dat álles er perfect uitziet, alles fris ruikt, schoon en opgeruimd is en persoonlijke snuisterijen afwezig zijn.
Veel meer tips over het neutraliseren van je interieur krijg je via de maandelijkse nieuwsbrief. Meld je ook aan!

5 Financiering is lastig
Eindelijk, een koper die het graag wil hebben en dat voor een acceptabele prijs. Niet te vroeg gejuicht? Het kan nog altijd zijn dat de bank van de koper de prijs te hoog vindt voor de woning en dus geen hypotheek verstrekt. Zou je dan gaan wachten tot er een ander komt die de financiering wel rond krijgt? Als deze koper wel een hypotheek kan krijgen voor iets minder, maak dan de afweging of het niet beter is om nu te verkopen voor minder in plaats van te gokken op een nieuwe gegadigde. Wie weet of, en wanneer, die komt….