Gastblog: Huis verkocht, en dan…verhuizen!

verhuisJe huis is eindelijk verkocht! Alle inspanningen om je woning netjes, mooi gestyled en verkoopklaar te maken hebben hun vruchten dus afgeworpen. Maar een verkocht huis betekent uiteraard ook: verhuizen! Een verhuizing is ingrijpend en kan voor veel mensen nogal wat stress opleveren. Het goede nieuws is dat de stress aanzienlijk te beperken is als je de verhuizing en dan met name het inpakken gestructureerd doet. Met de volgende 5 tips geniet je na de verhuizing snel weer van een opgeruimd en gezellig huis!

 

 

Neem alleen spullen mee die je echt nodig hebt
Met andere woorden: verspil geen energie aan het verhuizen van spullen die je nooit gebruikt. Onnodige spullen nemen alleen maar ruimte in beslag in je nieuwe woning. Neem dus ruim voor de verhuisdag de tijd om je inboedel kritisch te bekijken. Bedenk wat je mee wilt nemen, wat je kunt verkopen of weggeven en wat je wilt weggooien.

Sorteer al bij het inpakken
Probeer je spullen al tijdens het inpakken zo veel mogelijk gesorteerd te houden. Stop spullen uit hetzelfde kastje of laatje samen in een doos: schoenen bij schoenen, servies bij servies, etc. Is er toch ruimte over in een verhuisdoos, vul deze dan in ieder geval op met spullen uit dezelfde kamer. Op deze manier is het uitpakken een fluitje van een cent. Je hoeft in het nieuwe huis namelijk niets meer uit te zoeken of te sorteren.

Gebruik kleurcodes
In je nieuwe huis wil je je spullen natuurlijk zo gauw mogelijk op de juiste plek hebben. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om de verhuisdozen meteen vanuit de verhuiswagen naar de juiste kamers te brengen. Maar hoe regel je dat? Dit kan bijvoorbeeld door het werken met kleurcodes. Geef iedere ruimte in het nieuwe huis een kleur: de woonkamer is rood, de slaapkamer blauw, de keuken oranje, enzovoort. Geef de verhuisdozen een markering in de corresponderende kleur. Je kunt hier bijvoorbeeld gekleurde tape voor gebruiken, of post-it’jes in verschillende kleuren. In je nieuwe huis markeer je de ruimtes met dezelfde kleuren. Zo zien de hulptroepen direct welke kant ze op moeten met de lading. Op de website Moveria.nl vind je meer informatie over deze methode en andere inpaktips voor je verhuizing.

Maak een index van de verhuisdozen
Waar was de lievelingsknuffel van mijn dochter ook al weer? Of die ene leuke blouse? Reken er maar op dat je in de eerste weken na de verhuizing nog niet alles hebt uitgepakt en een aantal van deze momenten zult ervaren. Er zullen dus geheid een aantal spullen zijn die je nodig hebt, maar die nog ergens in een verhuisdoos verstopt zitten. Voorkom panisch zoeken en maak een index van alle verhuisdozen. Zodra je een doos ingepakt hebt, schrijf je op wat er in zit en geef je hem een nummer. Houd op een aparte lijst bij welke spullen er in welke doos zitten. Zo kun je alles snel vinden in het nieuwe huis.

Houd spullen voor de eerste nacht apart
Zodra de verhuiswagen is uitgeladen en de hulptroepen voorzien zijn van een bedankmaaltijd, is het wel welletjes. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk geen zin om direct dozen uit te pakken. Dat komt de volgende dag wel, toch? Om de eerste nacht en ochtend toch ontspannen door te komen, wil je natuurlijk de essentiële spulletjes bij de hand hebben. Pak een duidelijk herkenbare tas of transparante box in met daarin in ieder geval: Wc-papier, tandenborstel, tandpasta, pyjama, ontbijtspullen, kaarsjes en/of zaklamp, handdoek, zeep, shampoo, een setje schone kleren en eventuele medicijnen. Bedenk van te voren goed welke spullen jij en je gezinsleden de eerste 24 uur in het nieuwe huis nodig hebben en stop deze in de eerste-dag doos.

Zoals je ziet: met wat extra planning tijdens het inpakken van de verhuisdozen gaat het uitpakken een stuk sneller! Zo beperk je stress en wordt je nieuwe huis gauw een thuis. Voor meer verhuistips kun je kijken op Moveria.nl!

verhuis

Foto van Nicolas Huk (bron: https://www.flickr.com/photos/128359034@N07/17233058042)