seniorenhuis

Gastblog: Verhuizen naar een seniorenwoning

Veel ouderen willen er vaak nog niet aan toegeven om in een seniorenwoning te gaan wonen. Het voelt als een stap terug in zelfstandigheid en in woongenot. Toch moet een seniorenverhuizing soms noodgedwongen gebeuren. Soms ook echter veranderen de woonbehoeften als je ouder wordt. Dan komt een verhuizing om de hoek kijken. U krijgt in het ergste geval misschien wel een woning toegewezen. Deze woningen zijn vaak kleiner en moet u beneden slapen als u gelijkvloers komt te wonen. Het kan dus voorkomen dat bij een senioren verhuizing niet al het meubilair mee kan. Om het toch wat te laten passen geven we stylingtips om een kleiner huis ruim te houden.

Licht en ruimte creëren

Wanneer er graag nog wordt gelezen en tv wordt gekeken in de avond is het natuurlijk van belang om de lichtbronnen juist in het huis te positioneren. Denk er ook aan muren en vloeren een lichte kleur te geven; dit maakt het ruim en brengt direct licht in het huis, het stoort niet. Zet de woonkamer ook niet te vol met stoelen en banken, dit geeft onrust.

Woningindeling

U raakt misschien slecht te been of er kunnen zich andere ongemakken voordoen. Dus is het belangrijk om hier bij de inrichting (alvast) rekening mee te houden. Bijvoorbeeld kasten die op een normale hoogte worden opgehangen of neergezet want bukken wordt vaak moeilijker voor ouderen. Denk ook aan de ruimtes tussen misschien de beneden slaapkamer en de woonkamer. Zorg ervoor dat het niet voelt alsof u in de woonkamer slaapt. Wellicht heeft u behoefte aan een traplift? Informeer dan zeker of u in aanmerking komt voor subsidie.

De verhuizing

Bij een seniorenverhuizing is het natuurlijk van belang om kennissen of familie op de been te hebben die kunnen helpen sjouwen en tillen. Laat hen zich ook aan de indeling van het huis vasthouden. Bij een aangewezen seniorenwoning zal het verhuizen heel snel kunnen gaan, en heeft u weinig tijd om aan de stoffering en decoratie te werken. Maar dit betekent niet dat u zelf niet mag weten, en uiteraard meebepalen, hoe de woning er van binnen komt uit te zien.

Meubilair

Ook bij de keuze van het meubilair is veel variatie: van erg comfortabele meubelstukken die ergonomisch verantwoord zijn (en prijzig) tot de gangbare meubels van meubelgiganten. Bedenk vooraf of en wat nodig is en of het past in het interieur dat u al heeft. Wellicht heeft u behoefte aan een handige sta-op-stoel, dit is het moment om daarin te investeren. Zorg voor een vrolijke uitstraling van uw inrichting. Maak de sfeer af met verse bloemen en mooie kamerplanten en een bak bloeiers voor het raam. Denk bijvoorbeeld ook aan een fraaie schaal met kaarsjes op tafel en leg kleurige kussentjes op uw bank en bed. Te vaak zie je in seniorenwoningen alleen nog maar gedateerde bruine of grijze meubelstukken staan. En wees eerlijk, hier wordt niemand vrolijk van!