leegstaan

Hoe verkoop ik mijn leegstaande huis?

Het komt regelmatig voor: je bent al verhuisd naar de nieuwe woning. Maar je oude huis staat leeg. Leegstaande huizen verkopen veelal moeizamer. Ook in deze aantrekkende huizenmarkt. Lang niet iedereen staat er bij stil, maar vreemd genoeg ogen lege ruimtes juist veel kleiner. Het is moeilijk om een lege ruimte juist in te schatten. Een leeg huis heeft geen sfeer, geen diepte, geen uitstraling. Een kijker blijft er emotieloos bij. Vergeet niet dat de kijker tijdens een bezichtiging in een lege woning direct alle slechte punten ziet. Natte plekken op de vloer, die knalrode muur, plekken in het verfwerk..

Vaak komen huizen leeg wegens overlijden van een familielid. Het geërfde huis staat nog vol gedateerde, donkere meubelen. Dat verkoopt slecht. Dan wordt op een bepaald moment besloten om de woning maar helemaal leeg te halen. En op te frissen. Ook een leeg huis kost geld, denk aan hypotheek en verzekeringen. Hoe goed je ook in de slappe was zit, van dubbele lasten wordt niemand blij. En denk eens aan het onderhoud. Een leegstaande woning gaat snel achteruit; schimmel, het ruikt onfris; over de verwilderde tuin al niet te spreken.

Sommige verkopers denken bij hun leegstaande pand: gooi maar op de markt, dat inrichten kan altijd later nog. Vergeet niet: een eerste indruk maak je echt maar 1 keer! Dat betekent daarnaast ook nog eens dat de woning hoogstwaarschijnlijk maanden zonder positief resultaat te koop zal staan en dat u al deze tijd dus voor de kosten zult moeten opdraaien. Toch jammer.

Iedere verkoper wil de beste prijs voor zijn huis. Locatie en conditie bepalen natuurlijk voor een groot deel de prijs. De locatie is een vaststaand feit, maar de uitstraling van je huis kun je nog beïnvloeden! Door de inrichting op een neutrale manier aan te passen kun je de waarde van je huis verhogen. Vrijwel iedereen begint zijn zoektocht op internet, dus de foto’s en uitstraling van het huis zijn allesbepalend voor een eerste indruk. Online foto’s van een leeg huis zijn meer dan verschrikkelijk. Een koper zal bij het online speuren toch echt langer bij een fraaie woning blijven hangen. En vervolgens eerder gaan kijken.

Natuurlijk wil je weten: wat houdt dat in, en wat kost dat, een woning inrichten? Daar kan ik je uiteraard bij adviseren. Echte meubels en bijpassende accessoires huren is natuurlijk een optie. Binnen enkele uren is je lege huis weer zo goed als leefbaar. En ben je al bekend met kartonnen meubels? Net echt, voordelig in aanschaf, leuk om te zien; alleen moet je er niet op gaan zitten! Met de juiste styling en vervolgens aangekleed met accessoires is het weer een leefbaar huis. Om een idee te geven: een aangeklede zithoek met bank, fauteuil, salontafel, tv-dressoir, haard staat er al voor iets meer dan 400€ en een leuke slaapkamer voor 250€. Daar hoef je het niet voor te laten!